Treesje, een expert in het bedenken van concepten, verzot op verhalen en geobsedeerd door het creëren van een betere wereld voor haarzelf en voor jou, met liefde voor wat er was, een hart voor wat er is…
Deze maand krijgt deze laat me zeggen aparte onderneemster het woord in inspiratieverhalen. Ze heeft me geïnspireerd om niet de massa te volgen maar te doen wat voor jouw past. Haar vrije gedachtegang zet je aan het denken.

Allereerst Treesje wanneer ben je gestart met ondernemen en waar sta je vandaag? 

Ik zal in april van 2019 drie jaar aan de slag zijn als ondernemer. Vandaag kijk ik terug op een hobbelig parcours, maar eentje dat ik voor geen geld van de wereld zou willen veranderen. Ondernemer zijn is de beste school die je jezelf kan wensen.

Ik sta vandaag op een punt waarop het zoeken naar een invulling van mijn eigen gecreëerde job bijna voorbij is. De onzekerheid en vlagen paniek die me aan de start van mijn traject gezelschap hielden (genre: “ojee, zoveel vrijheid, wat ga ik daarmee doen?!”, “mag ik wel op een maandagochtend uitslapen?!”, en “sh*t, weer geen inkomsten deze maand. HOE OVERLEEF IK DIT?!”), hebben plaats gemaakt voor een gevoel van vertrouwen. Met je vrijheid leer je omgaan en stap voor stap zal je leren dat je écht niet meer hoeft te doen wat anderen doen.

Onderneemsters kunnen bij je terecht vooral voor onlineadvies maar waarom komen ze best bij jou?

Het technische & strategische advies dat ik geef over online marketing is maar het topje van de ijsberg. Wat ik écht wil, is mijn klanten een stem geven, hen de moed geven zich uit te spreken zoals zij dat wensen. Ik doe dat door een rolmodel te zijn voor hen: af en toe eens een blogberichtje schrijven dat een gevoelig zieltje raakt, avontuurlijke dingen te ondernemen, keuzes te maken die niet ‘mainstream’ zijn, je als vrouw staande te houden in werelden die nog onvoldoende door vrouwen bemand (punt intended 😉) worden.

Dat we uiteindelijk een strategisch online marketingplan maken met eventueel technische ondersteuning, is het eindresultaat van een samenwerking waarin we uitzoeken wat écht past bij jou en wat je wilt verkopen. Mijn eerste vraag is nooit: “hoever zit je met je plan”, maar wel “wie ben je en wat wil jij de wereld vertellen?”. Pas als dat duidelijk is, kunnen we een strategie kiezen en aanleren.

Je levensstijl typeert je met al de keuzes die je maakt. Gebruiken freelance ondernemers de digitale technologie nog te weinig?

Ik denk niet dat freelance ondernemers de technologie te weinig gebruiken, maar wel verkeerd. We laten ons toch zo graag afleiden. Uren spenderen op sociale media, blijven schaven aan je blogberichten om ze zo “Google-proof” te krijgen als mogelijk, continu anderen volgen om een stijl te creëren ‘zoals de anderen, want die zijn succesvol’, jezelf laten (af)leiden door meldingen en tot ‘s avonds laat nog berichten en e-mails versturen, … Het is afmattend.

Technologie moet een hulpmiddel zijn, geen tijdvreter. Een website moet een autonoom marketingorgaan zijn dat kan doen wat ie doet zonder jouw interventie. Je sociale mediaberichten mogen slechts één à twee dagen per maand tijd van je vragen om te verzinnen & in te plannen. Je administratie kan écht wel draaien als een Zwitsers zakhorloge. Door baas te worden van je technologie kan je weer zeggenschap nemen over je tijd en wat jij ermee doet. En dat is in mijn ogen enorm belangrijk om een kwalitatief en waardevol leven te leiden.

Wat is één van jouw belangrijkste ondernemerslessen tot op heden al geweest?

Elke dag bieden zich nieuwe lessen aan, maar één van de belangrijkste die ik het afgelopen half jaar leerde is dat je niet afhankelijk bent van je gedachten en gevoelens. Het idee om “niet goed genoeg” te zijn (wat mijn belemmerende overtuiging is), is niet meer dan dat: een idee, een gedachte. Ik respecteer die gedachte omwille van de reden waarom ze ontstaan is en de beslissingen die ze me tot op heden heeft doen nemen. Zonder die gedachte zou ik nooit dit parcours afgelegd hebben. Maar daar waar ze me vroeger in een richting dreef die ik niet leuk vond, heeft ze vandaag (meestal!) haar kracht verloren. Daarnaast laat ik me ondersteunen en begeleiden door experten om mentaal en fysiek gezond te blijven. Mensen zijn niet gemaakt om alles alleen te doen en te weten. Het loont om te investeren, om een klankbord te hebben, een accountability partner die je zo nu en dan een spiegel voorhoudt, hoe lastig & pijnlijk dat soms ook is.

Ondernemen is met ups en downs hoe kijk jij al terug op dit avontuur?

Een avontuur, zo mag je het inderdaad wel noemen! Aan het begin denk je dat je wel weet hoe je het moet doen, daarna besef je dat je eigenlijk helemaal niks weet, om nu nederig terug te kijken naar alle lessen die geweest zijn. Ik verlang ondertussen zelfs naar nog méér uitdagingen om te kunnen blijven groeien. Ik durf dus wel stellen dat de beslissing om te ondernemen één van de beste geweest is die ik ooit had kunnen nemen.

Treesje vanhaeren

In het kader van sharing is caring, heb je nog tips voor de lezers?

  • Kies goede rolmodellen! Staar je niet blind op de zogenaamde ‘succesvolle guru’s’, maar kijk op naar échte mensen die, net als jij, met ups & downs in het leven staan maar ondanks alles blijven doorgaan.

  • Word baas over je eigen tijd & hoofd! Creëer voor jezelf enkele kerngewoontes die je ondersteunen in je dagelijkse leven. Enkele persoonlijke voorbeelden:

    • Eten gebeurt aan tafel (ook al ben je alleen), en niet meer tussendoor, naast de laptop met de smartphone in de aanslag, snel-snel dat éne berichtje of mailtje beantwoordend.
    • Werken gebeurt tussen 9u en 17u op de daarvoor voorziene plek, en niet meer in de living, ‘s avonds laat voor de televisie, onderweg in de auto als passagier, of eender wanneer het uitkomt.
  •  Investeer in persoonlijke ontwikkeling, zowel mentaal als fysiek! De combinatie van het werken met een mental coach én een personal trainer deden mijn  ondernemersleven in een stroomversnelling komen!

Treesje deelt regelmatig interessante blog artikels op haar website, zeker de moeite! www.treesjevanhaeren.be. Of volg haar reisverhalen op www.wegaaneenszotdoen.be 

Heb je ook een inspirerend ondernemersverhaal dat je graag met andere deelt? Laat het me dan zeker weten!