Durf jij?

Heb jij een diep verlangen om iets van jezelf in de wereld te zetten? De creativiteit kriebelt, het moet er gewoon uit! Je ziet het al helemaal voor je en je weet perfect hoe je het gaat aanpakken. Zo ging het bij mij zo’n zes jaar geleden. Na een jaar wikken en wegen besloot ik om de avontuurlijke weg in te slaan als vrouwelijke ondernemer en daar heb ik nog geen seconde spijt van!

Ik spreek vaak met ondernemers, bij de meeste is hun onderneming gegroeid uit een passie of een idee. Een idee wat vaak ontstaat door iets wat je zelf als een gemis ervaart, wat nog onbekend is of wat je omgeving nog niet kent.

Hoe meer je over je idee praat, hoe concreter het wordt. Laat je hierdoor zeker niet afschrikken, het is immers nodig dat je idee duidelijke vormen krijgt. Ook gaan er zeker negatieve commentaren op je af komen omdat je naaste omgeving je wil behoeden voor de risico’s die gepaard gaan met het ondernemerschap of simpelweg omdat ze een andere visie als jou hebben.

Hoe neem je dan de beslissing om er uiteindelijk tóch voor te gaan? Hieronder enkele tips die mij geholpen hebben om de knoop door te hakken:

TIP #1 Luister naar je buikgevoel

Als je nadenkt over je idee voel je je dan blij, ga je glunderen en voel je een bepaalde drive naar boven komen? Yes, ga ervoor! Dat is je buikgevoel. Het gaat je energie geven om elke dag opnieuw vol passie voor je zaak te gaan en om te ondernemen vanuit jezelf.

TIP #2 Schets de grote lijnen

Je buikgevoel is all-in, maar dan komt vaak de angst naar boven: ‘Gaat me dat wel lukken, zit er iemand op mijn idee te wachten, hoe ga ik daar mijn brood mee op de plank krijgen…?’

Onthoud zeker dat angst een slechte raadgever is! Maak een realistisch plan met je hoofd. Er zijn altijd mensen die je idee super goed vinden zolang jij in jezelf gelooft en er een sterk concept van maakt.

Schets op een A4’tje de grote lijnen en maak helder wat je juist gaat doen. Schrijf op waarvoor je staat en waarom ze bij jouw onderneming moeten zijn. Het is ook leerrijk om je idee af te toetsen bij gelijkgestemden. Ik vind het altijd zeer inspirerend om over nieuwe ideeën te praten en vaak geven anderen me het nodige duwtje in de juiste richting!

TIP #3 Actie

De moeilijkste stap blijft telkens weer het opnieuw in actie komen. Je geeft een stukje van jezelf bloot door het plan effectief uit te voeren. Vaak komt hier de angst weer naar boven om te mislukken. Maar hé, wat als het lukt!? Een hulpmiddel wat ik nog steeds toepas is om niet te grote doelstellingen te zetten, maar met kleine stapjes aan de slag te gaan.

Doe elke dag iets kleins wat je in de juiste richting brengt, denk bijvoorbeeld aan een telefoontje doen om informatie te verkrijgen of iets posten op sociale media. Het maakt niet uit wat je juist doet, zolang je maar in actie komt.

TIP #4 Finetunen

Maak het concreet! Je idee is al een echt plan en je plan wordt steeds meer realistisch. Je werkt elke dag aan je eigen onderneming. Jij bepaalt waar je energie en tijd naar toe gaat. Er gaan dagen zijn dat het allemaal serieus tegenvalt en andere keren loopt het dan weer op wieltjes. Zorg dat je je laat begeleiden bij zaken waar je te weinig van kent. Vraag op tijd raad aan anderen en omring je door een netwerk waar je op terug kan vallen. Zoals vele start je vaak alleen, maar dat wil niet zeggen dat je alles alleen moet doen. Ook ik kom nog veel uitdagingen tegen en schakel mijn hulplijnen in waar nodig. Zo kan je weer van elkaar leren en elkaar helpen.

TIP #5 Waar het hart van vol is, loopt de mond van over

Daar ben je dan, eigenaar van je eigen zaak. Klaar om klanten te bedienen of producten te verkopen. Maar met enkel een bordje met je naam in de tuin zal het niet lukken. Het initiatief zal van jezelf moeten komen. Ga niet als een verkoper leuren aan iedereen, maar laat jezelf zien aan de buitenwereld. Spreek enthousiast over je zaak en overtuig de anderen door je sterke zelf. Op die manier laat je een goede indruk na en komen die klanten of die samenwerking met dat tof bedrijf ervan zelf!

“Wat men moet leren, leert men door te doen” -Aristoteles

Liefs Sanne

PS Wil je toch eens graag sparren over je ideeën? check dan op de website “aan tafel met Sanne”